Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Ο Σύλλογος  Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ»  προσκαλεί για πρώτη φορά  τη Δευτέρα  24  Αυγούστου 2015  στην  εκκλησία του Πατροκοσμά στη Σιταριά Φλώρινας, με  το μεγάλο σταυρό στον περίβολό του, όπου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία , στη μνήμη του Αγίου, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσουν σαρακατσάνικες εκδηλώσεις και χορός στον περίβολο του Ιερού Ναού!
  Στο τέλος των εκδηλώσεων καραβάνι έφιππων σαρακατσάνων θα αναβιώσουν το έθιμο της παράδοσης παραλαβής αλόγων στους τοπικούς αλωνάρηδες, προκειμένου να αλωνίσουν τα χωράφια τους, έναντι τιμήματος σε γεννήματα (παζάρεμα και σχετικό τσίπουρο, για επισφράγιση) !
 



 Κύριο, μεταξύ πολλών άλλων, όσο και καθοριστικό μέλημα και έργο του αείμνηστου Μητροπολίτη Φλωρίνης ήταν η εκκλησιαστική και εθνική παράδοση, που προσδιορίζουν  οι ορμήνιες και η διδασκαλία του Πατρός Κοσμά του Αιτωλού, οι οποίες  συνοψίζονται σε δύο λέξεις: ΧΡΙΣΤΟΣ και ΕΛΛΑΣ, που ακολουθούνται   έκτοτε από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, ως  πολύτιμη τοπική παρακαταθήκη!
  Των έργων το αληθές  δείχνουν  3 σταυροί   στη μνήμη και προς τιμή  στον Πατροκοσμά  στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου Πρεσπών, στο  Λόφο του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας ( στο περιαστικό δάσος της πόλης) και στο λοφίσκο έξω από τη Σιταριά Φλώρινας! 
   Επίσης ο Αυγουστίνος Καντιώτης ανήγειρε  2 Ναούς  προς τιμήν και στη μνήμη του Πατροκοσμά, ένα μικρότερο στο Φλάμπουρο Φλώρινας και έναν εξαίρετου κάλλους στην Σιταριά Φλώρινας, με  το μεγάλο σταυρό στο περίβολό του
   Σε όλα τα παραπάνω μέρη στάθηκε και δίδαξε ο Πατροκοσμάς, ο οποίος είναι γνωστό ότι αποτελεί  από χρόνια τον επίσημο Άγιο των Σαρακατσάνων και όλων άλλωστε των ορεινών ποιμένων! 
   Είναι γνωστό ότι ο σταυρός στον σαρακατσάνικο φλάμπουρα τοποθετήθηκε το 1700 με ορμήνια του Πατροκοσμά και αποτέλεσε την πρώτη μορφή σημαίας, εξελισσόμενη αργότερα στην πρώτη γαλανόλευκη σημαία μας, που υψώθηκε το 1821! 
   Η διδασκαλία του Πατροκοσμά προετοίμασε την Ανάσταση του γένους, από τη μακροχρόνια σκλαβιά, δια της κοινωνίας παράλληλα της διδασκαλίας του Ιησού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου