Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Για πρώτη φορά η Oμοσπονδία των Σαρακατσάνων της χώρας μας ήρθε στα ορεινά βοσκοτόπια της Φλώρινας, για την ανάδειξη τους και τη δυνατότητα ορεινής βιωματικής κατασκήνωσης!

 Πρωτοπόρο και πολύ επιτυχημένο το εγχείρημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων της χώρας μας η επίσκεψη στα βοσκοτόπια και τις στράτες των σαρακατσάνων στα φλωρινιώτικα βουνά, αφενός διερευνώντας τη δυνατότητα δημιουργίας  ορεινής κατασκήνωσης κι ορεινής σαρακατσάνικης βιωματικής(πρόβατο,άλογο, όπλο, βουνό),κι αφετέρου χαρτογράφησης κι ανάδειξης  των βουνών και των βοσκοτόπων της περιοχής, για κάθε επισκέψιμη αξιοποίηση!

 Στη σύσκεψη που  έγινε το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου στο Χιονοδρομικό Βίγλας Πισοδερίου  μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων της χώρας με τους τοπικούς φορείς συζητήθηκαν κι αναδείχθηκαν όλα τα συναφή θέματα, από τη δυνατότητα επαναλειτουργίας των πρώην Κατασκηνώσεων της Κλαδοράχης, μέχρι τα ορεινά βοσκοτόπια, προτάσεις για τους κτηνοτρόφους και τον ελληνικό ποιμενικό κι άλλα συναφή!
 Από τη σύσκεψη απουσίαζαν ο Βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο Περιφερειάρχης  Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κι ο Δήμαρχος Φλώρινας  Βασίλης  Γιαννάκης, καθώς επίσης  κι οι συναρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες ,λόγω του γεγονότος ότι την ίδια ώρα  γινόταν έκτακτη σύσκεψη για την ΔΕΗ στην Περιφέρεια της Κοζάνης, οι οποίοι έστειλαν σχετικό χαιρετισμό στήριξης και συμπαράστασης των ενεργειών της όλης  διοργάνωσης, επισημαίνοντας ότι θα μελετήσουν τα διαλαμβανόμενα όλης της συζήτησης και όσων γίνουν στο ύπαιθρο!
  Παρέστησαν όμως  και χαιρέτησαν ο οικοδεσπότης Δήμαρχος  Πρεσπών  Παναγιώτης Πασχαλίδης, οι δύο συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Φλώρινας  Κων/νος Σακουλέβας και Ηλίας Μούλελης(κι ως προπονητής της Σκοπευτικής Λέσχης Φλώρινας),κι ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου Παντελής Δάφας. Από τον χώρο του πολιτισμού παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας  Αναστάσιος Αντωνιάδης( αδελφός του Βουλευτή Φλώρινας)  κι ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Λυγκηστές»  Γιάννης Κωνσταντίνου με τμήμα χορευτικού!  Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του Στρατού και της Πυροσβεστικής, φίλοι τοπικοί ποιμένες, ορειβάτες και φυσιολάτρες, επώνυμοι φλωρινιώτες και σαρακατσάνοι!
 Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Σαρακατσάνων ήταν παρόντες ο Πρόεδρος Γιώργος Μουτσιάνας, ο ταμίας Παναγιώτης Μπάρμπας, τα μέλη ΔΣ  Ιωάννης Φαρμάκης, Βασίλειος Τσακνάκης κι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας  Γηγόρης Λέφας, ενώ ξεχωριστή παρουσία και τιμή αποτέλεσε ο υποψήφιος επενδυτής για τις πρώην Κατασκηνώσεις Κλαδοράχης  Αχιλλέας Τιμπλαλέξης , εκ μέρους των γνωστών Κατασκηνώσεων Yuppi  Camb στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής!
   Συμμετείχαν 2 σαρακατσάνοι τραγουδιστές , ο  Δημήτρης Χατζηπλής,μέλος ΔΣ του τοπικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας κι ο Γιάννης Λουκοβίτης, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Θεσσαλονίκης! Στο κλαρίνο ο γνωστός( εκ Σερβίας σαρακατσάνος)  Γιώγος Κώστας, με δεύτερο κλαρίνο το νεαρό και πολλά υποσχόμενο Γιώργο Λαφατζή από την Πιερία!
   Ακολουθούν τα  βίντεο  και οι φωτο από τη πολύ σημαντική  σύσκεψη και το σχετικό γλέντι που ακολούθησε την πρώτη μέρα!





















































    Τη δεύτερη μέρα το πρωί 5 Οκτωβρίου  έγινε  ανάβαση με  οχήματα 4Χ4  στα ορεινά βοσκοτόπια  στη θέση  Λάκκος Πισοδερίου ( πάνω από τη Βίγλα) στο όρος Βέρνον και στη θέση Μπέλα Βόδα και Συρόκα Αγίου Γερμανού Πρεσπών, στο όρος  Βαρνούς!
    Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων για τον ήρωα Γρηγόρη Λιακατά στην Καλαμπάκα,το απόγευμα της ίδιας μέρας, δεν πραγματοποιήθηκε περιήγηση στα βοσκοτόπια του Βόρρα( Καιμακτσαλάν)! Θα γίνει σε επόμενη άμεση ευκαιρία!
 Όλη η ομάδα της Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων, επικέφτηκε την Κλαδοράχη, με τον υποψήφιο επενδυτή Αχιλλέα Τιμπλαλέξη, για να κάνει αυτοψία του χώρου, των εγκαταστάσεων και της περιοχής! Στην κυριολεξία έμειναν όλοι  μαγεμένοι από την φύση και τις δυνατότητες, δίπλα στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλαδοράχης! Σαφώς πολύ επιθυμητή και βιώσιμη!
  Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, έχει διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης και λοιπής ( μεταβατικής ή και μόνιμης) ορεινής βιωματικής στην περιοχή  μέχρι την επαναλειτουργία της Κλαδοράχης  ή και σε κάθε άλλη περίπτωση! Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Σαρακατσάνων βρήκε συνεπώς γόνιμο τοπικό έδαφος και θα μπορέσει να λειτουργήσει( προσωρινή ή μη) ορεινή βιωματική κι από το επόμενο κι όλας θέρος!
 Απομένει πλέον  το έμπρακτο ενδιαφέρον των τοπικών Αρχών για να προχωρήσει ή όχι η συγκεκριμένη επένδυση!!!
   Ακολουθούν τα βίντεο και οι φώτο των αναβάσεων στα βοσκοτόπια της δεύτερης μέρας! 


















































    YΓ: Ο Σύλλογος  Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας  ευχαριστεί τους αδελφούς Κώστα και Τάσο Τόττη, για την παροχή οχημάτων με ασύρματο  και οδηγών  4χ4 και την όλη στήριξη της προσπάθειάς μας! Επίσης ευχαριστεί ξεχωριστά  τους τοπικούς δημοσιογράφους ( Θωμά Ευθυμίου, Σταύρο Γεωργούλα και Κώστα Τύφωνος )για την δύσκολη κάλυψη των εκδηλώσεων!
   Ευχαριστεί επίσης τον φίλο Δημήτρη Πασίνη, για την κάλυψη των ορεινών αναβάσεων με drone και τον Γιάννη Κωνσταντίνου και το τμήμα χορευτικού του, για την συνεχή παρουσία δίπλα στον τοπικό Σύλλογο των Σαρακατσάνων!
   Τέλος ευχαριστεί τον ρεπόρτερ της Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων Σάκη Μαργιόλα και το επίσημο σάιτ της Ομοσπονδίας ΗΧΩ τον Χρήστο Φράγκο! Επίσης τους σαρακατσάνους  Αθανάσιο Καργιώτη, Γιάννη Νανά και Γιώργο Καραλή, για την συνδρομή τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου