Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Πλήθος πανέμορφων εκδηλώσεων το 2ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στην μαγευτική Βίγλα Πισοδερίου Φλώρινας 19 και 20 Αυγούστου 2017! H πρώτη μέρα του Ανταμώματος 19 Αυγούστου 2017 το βράδυ!

Ένα  διήμερο  πανέμορφων εκδηλώσεων λαογραφικής και θρησκευτικής παράδοσης κι  ανάπτυξης της ορεινής υπαίθρου  επιφύλαξε στο εξαιρετικό πλήθος των  παρευρισκομένων του το 2ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων  Δυτικής Μακεδονίας  το   19 και 20  Αυγούστου 2017,  στη  Βίγλα Πισοδερίου Φλώρινας!
Παρατίθενται παρακάτω τα δρώμενα της 1ης μέρας του Ανταμώματος Σάββατο 19-8-17 το βράδυ:

   Η 1η μέρα του Ανταμώματος  έγινε στο σκεπαστό θερινό κατάλυμα του Χιονοδρομικού Βίγλας Πισοδερίου Φλώρινας , όπου μετά την έναρξη και τους προβλεπόμενους χαιρετισμούς, έγιναν εξαιρετικές εισηγήσεις για την ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου στη χώρα μας, τις τοπικές ορεινές κοινότητες της περιοχής, το μέγα θέμα Πατροκοσμάς και Φλώρινα!   Ακολούθησαν βραβεύσεις ζώντων και εύφημες  μνείες παλαιών, μη εν ζωή, τσελιγκάδων!
    Ακολούθησε ένα κεφάτο και ζωντανό σαρακατσάνικο γλέντι μέχρι πρωϊας, με την ορχήστρα  του Κώστα Ζαραλή και τραγουδιστές το Σταύρο Μπόνια, Δημήτρη Χατζηπλή και Σπύρο Γιαννιό!


  Την εκδήλωση χαιρέτησαν και τίμησαν  με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο  Σχης Υποδ/κητής 9ης Ταξιαρχίας  Πεζικού κ. Γκίκας Φώτιος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ κ.Αλκιβιάδη Στεφανή, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας κ. Παλιογιάννης Δημήτριος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας Επιπυραγός κ. Μιαούλης Ιωάννης, ο Διοικητής της 3ης ΜΣΕΠ  κ. Παρασχίδης  Γεώργιος, ο  Βουλευτής Κοζάνης κ. Γεωργιος Κασαπίδης, ως εισηγητής, ο αιδεσιμότατος πατέρας Παρδάλης Σωτήριος , ως ομίλητής κι επρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας , ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Πισοδερίου κ. Θώμάς Μούσιας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλώνων κ. Τσώτσος Χρήστος , ο Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου κ. Παντελής Δάφας, ως εισηγητής, ο Πρόεδρος του ΦΣΦ Ο Αριστοτέλης Φλώρινας κ. Ραυτόπουλος  Κώστας και πολλοί επώνυμοι ποιμένες κι αγρότες της περιοχής!

  Από τους σαρακατσάνους  παρευρέθηκαν ο κ. Στέργιος Μακρής  , ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ο κ. Γιάννης Πιστόλας , εκ μέρους του Λαογραφικού Μουσείου σαρακατσαναίων Σερρών, οι  Πρόεδροι  Συλλόγων  μετά των χορευτικών τμημάτων τους κ.κ  Φαρμάκης Ιωάννης, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κορδελιού  Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ, ο κ.  Πολίτης Λευτέρης Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θες/νίκης  Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ , ο κ. Κατσαρός Παναγιώτης Πρόεδρος του Συνδέσμου  Σαρακατσαναίων Λάρισας Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ  , ο κ. Τάκης Γαλλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς Λάρισας.
   Επίσης , παρευρέθησαν οι Πρόεδροι  του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θες/νίκης  Η ΕΝΩΣΗ κ. Ανδρέας Μουλαράς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελασσόνας κ. Αριστείδης  Παρλάντζας, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι Σύλλογοι  Φθιώτιδας από τον ταμία τους κ. Κυρατζή Λάμπρο και ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αττικής , δια του Αντιπροέδρου του κ. Βασίλη Νάκα, γιο του αείμνηστου τραγουδιστή Κώστα Νάκα!
   Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν   οι  πρώην Πρόεδροι ΠΟΣΣ, που κατάγονται από την Περιοχή Φλώρινας κ. Φαρμάκης Ευριπίδης, Γιαννιώτης Θεόδωρος και Κυργιάννης Δημήτριος, καθώς και ο εν ζωή διατελέσας τσέλιγκας κ. Νικόλαος Χατζηπλής , πατέρας του τραγουδιστή Δημήτρη Χατζηπλή.
   Εύφημος μνεία αποδώθηκε, μετά θάνατον στους  διατελέσαντες τσέλιγκες της περιοχής  Ανδρέα Ζαραλή, Δημήτριο Μπομπότα( και στον ιστοριοδίφη γιό του, αείμνηστο Πέτρο Μπομπότα) καθώς και στον Χρήστο Γιαννακό!
    Εξαιρετικά τιμήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ένεκα του λόγου ότι το ο Ελληνικός Στρατός χορήγησε στο Σύλλογό μας 8 μεγάλες σκηνές επιτελικού τύπου, για τις ανάγκες σκέπαστρων του κοινού της 2ης μέρας του Ανταμώματός μας 20-8-17, με μέριμνα του τοπικού Σχη Δκτή του 1ου Συντάγματος Πεζικού Φλώρινας κ. Παπαστεφανή Ερμόλαου!
  Επίσης, για το λόγο στησίματος των σκηνών τιμήθηκε η τοπική ΛΕΦΕΔ Φλώρινας ( Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων) δια του Προέδρου της κ. Χατζή Γεώργιου!

   Συγκεκριμένα, δόθηκαν  αναμνηστικά ποιμενικά ταγάρια, με τσίπουρο και τοπικά γλυκά κουταλιού Φλώρινας, σε όλους τους τιμώμενους και τους απογόνους τους!
 
    Η εκδήλωση της 1ης μέρας του Ανταμώματος ήταν αφιερωμένη στην ορεινή ανάπτυξη( ορεινή προβατοτροφία, ορεινές καλλιέργειες -φασόλια και δασικοί συνεταιρισμοί ), τις ορεινές κοινότητες και τον Πατροκοσμά .
     Ξεχώρισαν οι εισηγήσεις του Βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργου Κασαπίδη για την ορεινή προβατοροφία ( απίστευτα γλαφυρή και υπερπλήρης) , του  Πρόεδρου του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου κ. Παντελή Δάφα!
     Ξεχώρισε επίσης η ομιλία του αιδεσιμότατου ιερέα , εκπρόσωπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Σωτήριου Παρδάλη, με θέμα ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑ!

    Παρατίθεται τα σχετικά βίντεο της 1ης ημέρας του Ανταμώματος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου