Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η 1Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΝΑΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» ΚΑΙ ΤΟΥΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ!ΧΟΡΕΨΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ!

Στην  ετήσια εορταστική εκδήλωση  20-6-16  την Ημέρα πανηγυρισμού της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας  Πισοδερίου Φλώρινας , που  συνδιοργάνωσε   ο Συνεταιρισμός Δασοκτημόνων Πισοδερίου  Φλώρινας και ο τοπικός Σύλλογος  Πισοδερίου «Η Βίγλα» , με αρωγό  την Δημοτική  Κοινότητα Πισοδερίου του Δήμου Πρεσπών , συμμετείχε  ο  Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Φλάμπουρας»  με  το το Δ.Σ, μέλη και φίλους και με επίσημο προσκεκλημένο  το χορευτικό του Συλλόγου  Σαρακατσαναίων Πιερίας  «Ο Κατσαντώνης», με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιώτα Μακρή και το χοροδιδάσκαλο κ. Γιώργο Τσακνάκη!

    ΄Εγινε ανταλλαγή  αναμνηστικών δώρων, συγκεκριμένα  η Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου των Πισοδεριτών «Η Βίγλα» κ. Αθηνά Γαρδάνη έδωσε στους 2 παριστάμενους σαρακατσάνικους Συλλόγους από μία εικόνα της Αγίας Τριάδας, κι από την άλλη ο φιλοξενούμενος Σύλλογος Σαρακατσαναίων Πιερίας«Ο Κατσαντώνης» έδωσε  στους 2 τοπικούς Συλλόγους , αφενός  των  Πισοδεριτών  «Η Βίγλα», αφετέρου  της  Δυτικής Μακεδονίας «Ο Φλάμπουρας»(με έδρα τη Φλώρινα), από 1 αντίγραφο λαβάρου του, με τον Κατσαντώνη από τη μία πλευρά και τον Αγιο Γεώργιο, προστάτη του Συλλόγου της Πιερίας, από την άλλη.
    Συμμετείχαν επίσης οι σαρακατσάνοι  τραγουδιστές κ. Δημήτρης Χατζηπλής και Γιάννης Λουκοβίτης, με τον κλαρινίστα «σερμπιάν層 σαρακατσάνο   κ. Γεώργιο Κώστα ( παλιότερο σαρακατσάνικο επώνυμο Μπέλλης)!
    Είναι σημαντικό  για τα σαρακατσάνικα έθιμα να λεχθεί ότι  στο χορό αυτό εγκαινιάστηκε  και χόρεψε  καινούργιος φλάμπουρας του  τοπικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων  «Ο Φλάμπουρας» , τον οποίο εθιμικά πρωτοχόρεψε ο  φιλοξενούμενος Σύλλογος Πιερίας  «Ο Κατσαντώνης» , τον οποίο  κατασκεύασε ο τραγουδιστής και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου  Σαρακατσαναίων Θεσ/νίκης « η Ένωση»  κ. Γιάννης Λουκοβίτης και παρέδωσε, με τον εθιμικό τρόπο!
     Στο ιστορικό  μοναστήρι  της Αγίας Τριάδας Πισοδερίου, όχι μόνο λίκνο του Μακεδονικού Αγώνα των Ελλήνων κατά της Βουλγαρικής Εξαρχίας ( που κάηκε για το σκοπό αυτό και ανακατασκευάστηκε) αλλά και Βυζαντινό Ιστορικό μνημείο  που κατασκευάστηκε  το 1050 μ.χ , επί Κων/νου  του Πορφυρογέννητου( λίγα χρόνια μετά το θάνατο του τύραννου επικεφαλής των Βουλγάρων Σαμουήλ 1014 μ.χ, σε Πρέσπα και Αχρίδα) ψήνονταν κοπάδια ολόκληρα  τσελιγκάτων σαρακατσαναίων, είτε με ιδιωτικά γλέντια σε «χαρές» ( γάμους)  και βαφτίσια είτε στα ετήσια πανηγύρια της Ιεράς Μονής!
   Το έθιμο της σαρακατσάνικης συμμετοχής αυτής αναβίωσε ο νεοσύστατος τοπικός Σύλλογος Σαρακατσάνων «Ο Φλάμπουρας», με τη συνδρομή  του  φιλοξενούμενου Συλλόγου Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», με χορευτικό του τμήμα, επικεφαλής του οποίου ο χοροδιδάσκαλος  κ. Γιώργος Τσακνάκης
    Ο  χοροδιδάσκαλος των φιλοξενουμένων , τη μια διάβασε πολύ εμπνευσμένο κείμενο  για την Πόλη και τα έθιμα των σαρακατσαναίων, κι από την άλλη έθελξε και έτερψε τις ψυχές όλων των παρισταμένων , με  λεβέντικη εκτέλεση  5 σαρακατσάνικων τραγουδιών,  κάνοντας όλο το ακροατήριο να  αισθάνεται στην κυριολεξία ρίγη  εθνικής και πατριωτικής συγκίνησης, όπως πολύ χαρακτηριστικά φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί!


  5  σαρακατσάνικα τραγούδια  χορεύτηκαν  : 
  1) Φόντας εθεμελιώνανε Αρχάγγελοι την Πόλη( τσάμικο) , 2) ΄Εβγα μάναμ και χούγιαξε ( κάτσα) , 3) Τα μαύρα τα κλεφτόπουλα ( κτσάδικος) 4) Είμαστε οι δόλιοι ολιγοστοί ( στα τρία)  5) Κάτω στην άσπρη πέτρα( συρτός)! 
    Το 1ο  και το 4ο  τα τραγούδησε ο Δημήτρης Χατζηπλής (πλήρη) και τα άλλα τρία  ο Γιάννης Λουκοβίτης!
    Στο ανοιχτό γλέντι που ακολούθησε ( τρανός χορός )  πολλές υποσχέσεις άφησε ο νεαρός κλαρινίστας  χορευτής του Συλλόγου  Πιερίας «Ο  Κατσαντώνης» κ. Γιώργος Λαφατζής , που έπαιξε  3-4 όμορφα σαρακατσάνικα τραγούδια, συνοδεύοντας τον πάντα πρόθυμο εργάτη της παράδοσης , τραγουδιστή κ. Δημήτρη Χατζηπλή!



    Για  να γίνει αντιληπτό τι λέμε, 1 τραγούδι  που  παίχθηκε ήταν «σαρακατσάνα όμορφη, νεραϊδα ζηλεμένη» , με μπροστάρισσα με το φλάμπουρα την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Πιερίας κ. Γιώτα Μακρή  και απαξάπαντες στο χορό , παρακαλώ, οι παριστάμενοι σαρακατσάνοι!











    Ακολούθησαν αναμνηστικές  φωτο!  Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου