Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ "Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ"ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ , ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

 Η ίδρυση  συλλόγου σαρακατσαναίων  στο  ΒΔ  τρίκρατο άκρο της χώρας μας δεν κάλυψε απλώς ένα γεωγραφικό κενό, για το συνάφι των απανταχού σαρακατσάνων, αναδεικνύοντας σαν κέντρο τη συμβολή των ορέων Βαρνούς και Βέρνον, στη Βίγλα Πισοδερίου αλλά και όλη την περιοχή μεταξύ των ορέων  Βέρμιο- Βόρας- Βαρνούς, μέχρι την περιοχή Πρέσπας- Μαλιμάδι και Γράμμο Καστοριάς !



  Δεν  δημιούργησε - ενίσχυσε απλώς την γραμμή -συνέχειας παρουσίας των σαρακατσάνων στη βόρεια ορεινή Ελλάδα ,ανάμεσα σε  Ιωάννινα- Γράμμο( γυφτόκαμπος) και δάσος ελατιάς(Μπουζάλα) Δράμας, μέχρι τη Θράκη,  περιοχές που αναδεικνύουν συνολικά τη βόρεια χώρα μας και μεταφέρουν το κέντρο βάρους στην Θεσσαλονίκη, κι αναδεικνύουν επίσης την ιστορική ορεινή διέξοδο κυρίως της Θεσσαλίας προς βορράν, κι αντίστρόφως!

  Δεν ενίσχυσε απλώς την ιστορική  παραδοσιακή   κοιτίδα των  βοσκοτόπων και  των πατρογονικών εστιών χιλιάδων σαρακατσαναίων, περίπου του 1/4, δίνοντας ακόμα μια διέξοδο στην ορεινή ελπίδα του τόπου μας, καθώς και στην πρωτογενή παραγωγή!
  Δεν άρχισε μόνο ιστορική καταγραφή των ορεινών τσελιγκάτων, των τοπονυμίων και των ορεινών περιοχών δράσης τους, με ιστορικά στοιχεία οικογενειών, που σήμερα διαβιούν στα χειμαδιά!

    Ενίσχυσε την κεντρικότητα επιλογής του Περτουλίου Τρικάλων( στο κέντρο της ραχοκοκκαλιάς της Πίνδου)  , ως χώρος κεντρικής συνάθροισης των απανταχού σαρακατσαναίων, ως γεωγραφικό βόρειο άκρο της  ίδρυσης  συλλόγου σαρακατσαναίων  και στο νοτιότερο άκρο,στην Πελοπόννησο!

 Το σημαντικότερο, ανέδειξε ως βόρειο « εθνικό μας πεζούλι» τον ακριτικό ελληνισμό προς Βορρά
( εκεί που πονάει) και διεύρυνε τις προοπτικές των σαρακατσάνων στα ιστορικά-βυζαντινά τους βαλκάνια, από Αλβανία, σε ΦΥΡΟΜ, σε Βουλγαρία και γιατί όχι Κωνσταντινούπολη, μέχρι Προύσσα!

  Από την άλλη ενίσχυσε την προοπτική συνοχής και συνεργασίας  περισσότερων περιοχών της χώρας μας, Θεσσαλίας και Μακεδονίας μας , Ηπείρου και Μακεδονίας μας, συμβάλλοντας στην αποκέντρωση και την εξωστρέφεια όλων των περιοχών!

   Ενίσχυσε την αγάπη  όλων των συνελλήνων για τους σαρακατσάνους κι αντιστρόφως , κι άνοιξε τις προοπτικές αμοιβαίας  συνεργασίας κοινωνικής, οικονομικής και αναπτυξιακής σε ακριτικές περιοχές, σε συνεργασία και αδελφοποιήσεις με κεντρικότερες, με αφορμή και βάση  τη σχέση ιστορικών βοσκοτόπων και χειμαδιών και των εθίμων τους!

  Ένα νέο χαμόγελο ξεκίνησε, σαν το ξεκίνημα ανόδου  της πατρίδας μας στα δικά της ιδανικά!
   Η άνοδος ξανά στα βοσκοτόπια της άνοιξης για την χειμαζόμενη πατρίδα μας! 

   Ακολουθούν  αναρτήσεις , βίντεο και φωτογραφίες από την ιδρυτική εκδήλωση  2-5-15  του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας  «Ο Φλάμπουρας»  καθώς επίσης από την βραδυνή χοροεσπερίδα της ίδιας ημέρας!

  Επίσης  από την εκδήλωση του συλλόγου για τον Πατροκοσμά  την 24-8-15 , καθώς και λοιπές αναρτήσεις για την δραστηριότητα του συλλόγου!

  Ευχαριστούμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Ο.Σ) καθώς και τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Θεσ/νίκης, Λαγκαδά, Πιερίας και Κορδελιού, τους χορηγούς, καθώς και όλους τους συντελεστές των προσπαθειών μας!

(κλικ πάνω στον τίτλο και ανοίγει κάθε θέμα)




ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ











ΣΕΜΝΗ , ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ,ΛΕΒΕΝΤΙΚΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ H ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΗ ΣΙΤΑΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΜΕ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΟ ΚΥΚΛΙΚΟ ΑΡΜΕΚΤΗΡΙΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΝΟΥΝ ΑΒΟΣΚΗΤΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ KAI ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου